Esti aici: Acasa » Fertilitate si preconceptie » Calculul ovulatiei

Calculul ovulatiei

Daca esti una din femeile care incearca sa conceapa un copilas cu siguranta stii deja ca momentul ovulatiei este singura sansa din luna in care conceperea unei minuni este posibila.  Ovulatia are loc o singura data pe luna, in timpul unui ciclu menstrual, atunci cand un ovul este eliberat din ovar si coboara in trompa uterina pentru a fi fecundat. In momentul in care ovulul este eliberat, o membrana protectoare acopera uterul pentru a proteja ovulul care poate fi fecundat. Daca fecundatia nu are loc, membrana protectoare se dezintegreaza si este eliminata, impreuna cu ovulul, sub forma de menstruatie.

Momentul ovulatiei este asadar extrem de important pentru femeile care incearca sa conceapa un copilas si calculul ovulatiei ar putea sa te ajute si pe tine. Desi foarte multe femei apeleaza la kituri pentru ovulatie atunci cand vine vorba despre calculul ovulatiei, aceasta metoda este mai costisitoare decat metodele traditionale de calcul pe care le poti incerca chiar acasa, singura.

calcul ovulatiesursa foto

Cum poti sa calculezi perioada ovulatiei?

1. Metoda calendarului

Aceasta metoda este extrem de simpla si presupune doar utilizarea unui calendar pentru a tine evidenta ciclului menstrual. Pentru a calcula perioada ovulatiei cu un calendar, noteaza in acesta prima si ultima zi a menstruatie. Apoi numara zilele fiecarui ciclu menstrual, timp de 8-12 luni (prima zi a ciclului este prima zi de menstruatie, iar ultima zi a ciclului este ziua dinaintea urmatoarei menstruatii).  Dupa aceasta perioada, foloseste calendarul si scade din ciclul cu cele mai putine zile 18. Apoi numarul numarul rezultat in calendar, incepand cu ziua 1 de menstruatie si vei obtine prima zi fertila din ciclul in cauza. Pentru a obtie ultima zi in care esti fertila, scade din ciclul cu cele mai multe zile numarul 11. Numara numarul rezultat, incepand cu ziua 1 de menstruatie si vei obtine ultima zi in care vei fi fertila. In general, pentru femeile care au ciclu regulat (de 28 de zile) ovulatia are loc in ziua 14.

2. Metoda temperaturii bazale

Metoda aceasta functioneaza analizand temperatura corpului. Conform specialistilor,  corpul femeilor are o temperatura mai mare pe masura ce acestea intra la ovulatie. Pentru a utiliza aceasta metoda, este recomandat sa iti iei temperatura in fiecare dimineata, inainte de a te da jos din pat, la aceeasi ora, timp de 3-4 luni. Noteaza pe un caiet data si temperatura indicata. Coform specialistilor, o femeie este fertila cu 2-3 zile inainte sa ajunga la temperatura maxima din luna respectiva, dar si la o jumatate de zi dupa ce a depasit acest prag.

3. Metoda mucusului cervical

Acesta este in realitate o substanta pe care noi o putem observa sub forma de secretii in timpul unui ciclu menstrual. Mucusul cervical protejeaza colul uterin si se modifica in timpul ciclului menstrual, in functie de sarcinile pe care le are la anumite momente. Astfel ca, in momentul in care ovulul incepe sa coboare in trompa uterina, mucusul cervical incepe sa devina limpede si lipicios, cu textura unui albus de ou, pentru a facilita patrunderea spermatozoizilor catre ovul. Monitorizand lunar textura mucusului cervical, poti identifica mai usor perioada in care esti fertila, adica acele zile in care mucusul cervical are un volum mai mare si este lipicios.

Desigur ca acum exista numeroase alte metode la care poti apela pentru a identifica perioada fertila a oricarui ciclul menstrual, cele prezentate de noi fiind cele mai utilizate. Specialistii recomanda alternarea acestora sau utilizarea lor concomitenta pentru rezultate sigure si viabile.

Tu ce metode ai utilizat pana acum pentru identificarea ovulatiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>